Az ország bármely pontjára, 30.000 Ft felett INGYENES szállítással, munkanapokon 15:00-ig beérkező megrendelés esetén, maximum 20 kg-os csomag súlyhatárig, akár AZNAPI csomagfeladással!

Kérdése van? Hívjon minket! +36303962427

Blog

Sokáig azt gondolták, hogy a SIDS és az alvási apnoe (az igen mély alvás miatt a légzés hosszabb ideig történő kimaradása) együtt járnak, vagyis, hogy a SIDS-et egy apnoés szakasz előzi meg, amikor a baba nem vesz levegőt. Vagyis: ha elkapjuk ezt a szakaszt, megelőzzük a csecsemőhalált.

A hirtelen csecsemőhalál közismert a szülők körében, de mégsem beszélünk róla. pedig a megelőzés, a csecsemő újraélesztés és légzésfigyelő használata kapcsán fontos volna. A bölcsőhalálról minden szülőnek tudnia kell, hogy egy váratlan helyzetre fel tudjon készülni. Ma már a bölcsőhalál megelőzhető, ezért is fontos, hogy a szülők felkészültek legyenek.

Megrázott csecsemő szindróma – Shaken Baby Syndrome - SBS - Egy kisbaba nem tud máshogy kommunikálni - ha igénye van valamire - csak sírással. Az anyától elvárható, hogy ilyenkor vegye fel és nézze meg mi a problémája gyermekének. 1 éves kor előtt a gyermeki sírás soha nem hisztiből ered. Ilyenkor sok anyuka büszkén állítja, hogy elég volt egy-két éjszaka, mikor nem ment be a síró gyermekhez és milyen jó baba lett, mert már nem sír. Igen ez így van. Azonban a jó baba nem azért lett jó baba, mert az igényei megszűntek, egyszerűen csalódott az anyjában, a külvilágban. Tudja, hiába sír, nem reagálnak rá. Elveszíti a bizalmát szüleivel szemben.

A bajba jutott gyermek látványa általában nagyobb riadalmat kelt, több izgatottsággal jár. Fontos, hogy ne pánikoljunk, maradjunk higgadtak! Ez nemcsak azért szükséges, mert higgadtan jobb az ítélőképességünk, nyugodtabban átgondoljuk, hogyan segítsünk, hanem azért is, mert ha a gyermek látja rajtunk, hogy pánikba estünk, ő is ezt teszi. Még erősebb sírásba kezd, esetleg eltitkol dolgokat. Ez az „ősbizalom”. A gyermekben van egy veleszületett bizalom az édesanyja (szülei) irányába, amely a baleset esetén különösen kiélezett érzelmi töltettel bír. A vészhelyzetek közös jellemzője, hogy igazán hatékony segítséget csak akkor nyújthatunk, ha bátran és határozottan cselekszünk.

A környezeti tényezők hatására olyan elhárító mechanizmusok lépnek működésbe, melyek a tudat megkerülésével mentesíteni próbálják a személyt, a rá váró megterhelésektől, vagyis az anyaságtól. Ennek tipikus lelki megnyilvánulása például a terhességi vészes hányás, melynek hátterében bizonyítottan nagy százalékban pszichés okok állnak. Miért van ez? Szinte minden érett korú nő vágyik gyermek után, ugyanakkor sokan félnek a házasságtól, a terhességtől, féltik alakjukat, félnek a szüléstől, és attól, hogy születendő gyermekük esetleg nem lesz egészséges. Sokan félnek a felelősségtől is, ami a gyermeknevelés velejárója.

A szüléstől való félelem egyidős az emberiséggel. A szülés számos vallás szerint tisztátalan állapot, a szülő nő sátáni erők közelébe kerül. Azt sejteti ez a gondolat, hogy ebben az időszakban olyasmi történik a nőkkel, ami egyáltalán nem szokványos, és ez joggal ébreszthet félelmet. A változás önmagában is szorongató élmény. Az ember ősidőktől fogva igyekszik valahogy csökkenteni a változással együtt járó szorongását. S ahogy most civilizált korunkból visszatekintünk a világ népeinek ősi szokásaira, újra felfedezhetjük üzenetüket. 

Az őssejtek azok a szinte korlátlan osztódási képességgel rendelkező sejtek, amelyekből a korai magzati fejlődés folyamatában az emberi szervezet különféle szöveteit és különböző szerveit alkotó specializálódott sejtek létrejönnek. A specializálódott sejtek elvesztik további átalakuló képességüket. Azonban a már kialakult emberi szervezetben mindig megmaradnak úgynevezett "szöveti őssejtek", amelyek őrzik a további osztódás és átalakulás képességét. Az ember minden olyan szervében fellelhetők, ahol a szövet sejtjeit állandóan regenerálni kell. Így az izomban, a bőrben, de még az idegrendszerben is találtak őssejteket, amik képesek az adott szövetre jellemző specializálódott sejteket létrehozni. Az őssejteket regeneratív sejteknek nevezik, hiszen a felnőtt, érett szervezetben fő feladatuk az, hogy sérülés esetén részt vegyenek a sejtek pótlásában. A regeneratív orvoslás az őssejteknek ezt a tulajdonságát használja fel gyógyítási célokra.

Szobanövényeink a lakásunk díszei és tisztítják otthonunk levegőjét is. Azonban vannak olyan növények, melyek gyermekünk szájába kerülve mérgezést okoznak. Ha ilyen növényt nevelgetünk otthonunkban, legyünk nagyon elővigyázatosak, mert a kisgyerekek szeretnek mindent a szájukba gyömöszölni és megrágcsálni, ők így fedezik fel a körülöttük lévő világot. Többségüket csodaszép virágai miatt kedveljük, és a gyerekek kíváncsiságát is pont ezek a színes virágok keltik fel leginkább. Érdemes a mérgező szobanövényeket száműzni a lakásból, amíg a gyermek meg nem érti, hogy ezek nem ehető növények. A lényeg, hogy olyan lakásba vigyük, ahol nem szokott a gyermek tartózkodni – tehát a nagyszülőkhöz lehetőleg ne!