Az ország bármely pontjára, 30.000 Ft felett INGYENES szállítással, munkanapokon 15:00-ig beérkező megrendelés esetén, maximum 20 kg-os csomag súlyhatárig, akár AZNAPI csomagfeladással!

Kérdése van? Hívjon minket! +36303962427

Blog

Elsősegély - 4. rész

Elsősegély - 4. rész

Sokáig azt gondolták, hogy a SIDS és az alvási apnoe (az igen mély alvás miatt a légzés hosszabb ideig történő kimaradása) együtt járnak, vagyis, hogy a SIDS-et egy apnoés szakasz előzi meg, amikor a baba nem vesz levegőt. Vagyis: ha elkapjuk ezt a szakaszt, megelőzzük a csecsemőhalált.

hirtelen csecsemőhalált nem előzi meg apnoe! keringés leállás az elsődleges, a légzésleállás csupán ennek következménye. Az van, hogy ha tényleg az alvási apnoe okozná a SIDS-et, akkor ugye amikor bejelez a légzésfigyelő, akkor a baba életben van, a szíve ver, csak nagyon mélyen alszik, és ezért nem vesz levegőt. Ez esetben elég lenne felébreszteni mozgatással stb., ezt bármelyik szülő meg tudja csinálni, így lenne értelme a készüléknek. 

De ha a hirtelen csecsemőhalált nem előzi meg egy alvási apnoe-s szakasz, hanem egyszer csak megáll a szíve, s amikor bejelez a légzésfigyelő, akkor azért jelez, mert a kisbaba már halott, s nem vesz levegőt. Vagyis nem elég mozgatással ébreszteni, hanem komplett újraélesztés szükséges.

Elsősegély tanfolyam nélkül, a légzésfigyelő semmit nem ér!

Ma inkább az történik, hogy megveszik a légzésfigyelőt a szülők, de az újraélesztést nem tanulják meg, és így valószínűleg tényleg nem védi ki a hirtelen csecsemőhalált, csupán hamis biztonságérzetet ad. Tapasztalat, hogy a szülők abban bíznak, hogy nem fog megszólalni a készülék.

De mi történik akkor, ha mégis?

Vajon tényleg hasznos befektetés?

A legtöbb szülő azért veszi meg, mert retteg a SIDS-től, azaz a hirtelen bölcsőhaláltól, illetve a légzés leállásától.

Mit kell tenni akkor, ha jelez?

Teljesen normális jelenség, hogy a csecsemők, különösen az újszülöttek légzése időnként egyenetlen, néha meglepően hosszú ideig nem vesznek levegőt, amikor mélyen alszanak.

Viszont, ha a légzésszünet túllép egy bizonyos határt, a készülék fülrepesztő hangon jelezni kezd.

Az első néhány alkalommal halálos rémületet okoz, ugrunk, felkapjuk a gyereket, rázzuk, (ezt egyébként sem szabadna, mivel súlyos agyi sérülést okozhat az apróságoknál) s eluralkodik a pánik. Aztán kiderül, hogy semmi gond, csak nagyon mélyen aludt a baba.

Mit kell tenni akkor, ha tényleg baj van? Nem sokan tudják. Sok kérdés merül fel ilyenkor.

  • Jártak a szülők csecsemő elsősegély tanfolyamra?
  • Tisztában vannak a lélegeztetés, újraélesztés módjával?
  • Megbeszélték, hogy ki hív mentőt, ki foglalkozik a babával?
  • Tudják, hogy a mentők mennyi idő alatt érnek ki?

Lélegeztetési, újraélesztési ismeretek nélkül komoly vészhelyzetben szinte esélytelen, hogy a baba életben maradjon. Tehát, ha úgy döntenek a szülők, hogy legyen légzésfigyelő, akkor még aznap jelentkezzenek be elsősegély tanfolyamra is!

Miért nem ajánlják egyes szakemberek?

Nem véletlen, hogy egyes szakmai fórumok, például az AAP (amerikai gyermekgyógyászok szakmai kollégiuma)nem ajánlják a légzésfigyelő használatát, sőt, felhívják rá a figyelmet, hogy nem alkalmas a készülék a SIDS megelőzésére!

Ez voltaképpen az eddig elmondottakból is logikusan következik, de további érveket is fel lehet sorakoztatni:

  • használata hamis biztonságérzetet ad
  • könnyebben teszik a szülők külön szobába a kisbabát, noha a külön szoba EGYÉRTELMŰEN kockázatnövelő szerepét évek óta ismerjük
  • a légzésfigyelő adta hamis biztonságérzet ugyanakkor olyan csecsemőaltatási szokások alkalmazására is felbátorítja a szülőket, amelyekről hallották, hogy a SIDS szempontjából kockázati tényezőnek számítanak:
    • ilyen a hason fekve altatás
    • a szorosan bebugyolált állapotban történő altatás
    • mindkettő túlságosan mély alvás eredményez
    • a SIDS jelenlegi tudásunk szerint összefügghet az ébresztőmechanizmus zavarával is

Tudnunk kell, hogy a légzésfigyelő önmagában nem ment életet! Semmilyen készülék nem képes megelőzni a hirtelen csecsemőhalált (SIDS), vagy csökkenteni annak a valószínűségét!

Egyes SIDS megelőzésre vonatkozó ajánlások ezért ezzel a kitétellel kezdődnek:

  • a csecsemő egészséges fejlődése érdekében EMBERI KÖZELSÉGRE, figyelemre van szüksége
  • ez a gyakorlatban karnyújtásnyi közelséget jelent például az éjszakai alvás során
  • a közelség biztosítja számára a megfelelő táplálékot, teste melegen tartását
  • a szülő életfunkciói pedig ösztönzően hatnak saját életműködéseire is

Ez az magyarázata például a bőr-bőr kontaktusban alkalmazott kenguru módszer előnyös hatásának a koraszülöttekre. Ez az előnyös hatás a még fejletlen hőszabályozással, sok tekintetben éretlenül születő, amúgy érett csecsemőkre is vonatkozik.