Az ország bármely pontjára, 30.000 Ft felett INGYENES szállítással, munkanapokon 15:00-ig beérkező megrendelés esetén, maximum 20 kg-os csomag súlyhatárig, akár AZNAPI csomagfeladással!

Kérdése van? Hívjon minket! +36303962427

Blog

A szüléstől való félelem

Korvin Babacentrum
2022.02.23 17:10
A szüléstől való félelem

A szüléstől való félelem egyidős az emberiséggel. A szülés számos vallás szerint tisztátalan állapot, a szülő nő sátáni erők közelébe kerül. Azt sejteti ez a gondolat, hogy ebben az időszakban olyasmi történik a nőkkel, ami egyáltalán nem szokványos, és ez joggal ébreszthet félelmet. A változás önmagában is szorongató élmény. Az ember ősidőktől fogva igyekszik valahogy csökkenteni a változással együtt járó szorongását. S ahogy most civilizált korunkból visszatekintünk a világ népeinek ősi szokásaira, újra felfedezhetjük üzenetüket. 

Japánban például övet készítenek a férj ruhájából, és a várandós nő hasára kötik. Ez, mint egy állandó ölelő kar fonja körül a kismamát és a születendő gyereket.

Az erdélyi románok is hasonló szokást tartottak. Csak ők a férj gatyamadzagját kötötték a várandós nő derekára. Mi köze ennek a félelemhez? Ha átérezzük, hogy a kismama nagyon is tarthat az egyedülléttől, a bizonytalanságtól, a biztos támasz hiányától, akkor láthatjuk, hogy ez az öv, amely minden pillanatban átöleli a derekát, nagyon is biztonságot sugárzó eszköz.

Egyes afrikai törzsek szokása, hogy a várandósoknak ébredés után a nap felé fordulva mély lélegzetet kell venniük, majd a kilégzéssel 'kifújják' magukból a rossz álmokat, a félelmeiket.

Ez nagyon hasonlít a modern autogén tréning légzéstechnikájára. Mindkettő élettani szinten csökkenti a szorongást, a feszültséget. Azzal pedig, hogy a kilégzésre helyezik a hangsúlyt, megtanítják a várandós nőket, hogyan engedhetik el rossz érzéseiket. Szülésnél is ez a legjobb légzéstechnika.

A szülés természetes folyamat, amely önmagától - ráadásul az esetek legnagyobb részében igen biztonságos módon - zajlik - ha nem így volna, rég kihalt volna az emberiség. Jogos-e hát ez a sokarcú félelem? Hiszen a modern műtéti technika, a diagnosztikus eljárások és a fejlett orvostudomány akkor is a segítségünkre siet, ha a természet "tévedett" valamiben. Mitől tartunk hát? Nem volna-e egészségesebb, ha kiűznénk magunkból ezeket a "rossz" érzéseket? Hiszen a pszichológusok régóta tudják, hogy a jó szülés alapfeltétele a biztonságérzet, a félelem és a stressz hiánya. Vagyis nem kellene félni! Ám a dolog korántsem ilyen egyszerű!

Mondhatjuk bátran, hogy szülni manapság veszélytelenebb vállalkozás, mint közlekedni az utcán, hiszen közlekedési balesetben jóval többen halnak meg, mint szülésben. Mégsem jut eszünkbe szorongani, ha kitesszük a lábunkat otthonról. De ha gyereket várunk, rögtön feltámad bennünk az aggodalom. A várandósok legalább 10 százaléka császármetszéssel tervez szülni, noha orvosi szempontból ez cseppet sem indokolt. Többnyire a félelem motiválja őket, mert rettegnek a szülési fájdalomtól, a hüvelyi szülés során szerzett maradandó fizikai károsodásoktól.
A jól informáltság csökkenti a szüléstől való félelmet! A császármetszések aránya a fejlett világban nagyjából 10-20 százalékkal magasabb, mint amit az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánl. Ez a szám csökkenthető, ha a nők időben kapnak tájékoztatást a terhesség és a szülés részleteivel kapcsolatban.

Úgy tűnik, ha a nő megfelelő információval rendelkezik a szülésről, mint élettani folyamatról, a félelem hatványozottan csökken.