Az ország bármely pontjára, 30.000 Ft felett INGYENES szállítással, munkanapokon 15:00-ig beérkező megrendelés esetén, maximum 20 kg-os csomag súlyhatárig, akár AZNAPI csomagfeladással!

Kérdése van? Hívjon minket! +36303962427

Blog

Elsősegély - 2.rész

2023.05.26 11:38
Elsősegély - 2.rész

Megrázott csecsemő szindróma – Shaken Baby Syndrome - SBS - Egy kisbaba nem tud máshogy kommunikálni - ha igénye van valamire - csak sírással. Az anyától elvárható, hogy ilyenkor vegye fel és nézze meg mi a problémája gyermekének. 1 éves kor előtt a gyermeki sírás soha nem hisztiből ered. Ilyenkor sok anyuka büszkén állítja, hogy elég volt egy-két éjszaka, mikor nem ment be a síró gyermekhez és milyen jó baba lett, mert már nem sír. Igen ez így van. Azonban a jó baba nem azért lett jó baba, mert az igényei megszűntek, egyszerűen csalódott az anyjában, a külvilágban. Tudja, hiába sír, nem reagálnak rá. Elveszíti a bizalmát szüleivel szemben.

Azt tudjuk, hogy a sírás idegesítő. Hát még akkor, ha már nem tudjuk, mit tegyünk gyermekünkkel, hogy elcsendesedjen, mert mindent kipróbáltunk már. A fáradtság és a tehetetlenség sok szülőnél – csúnya gondolatokat eredményezhet. Sokszor megrázzák a babát, pedig ez akár életveszélyes sérülést is okozhat!

A csecsemő nyakizomzata még gyenge ahhoz, hogy stabilan megtartsa a testéhez képest nagyméretű és súlyú fejét. Ezért is van az, hogy a legkisebbek fejét tartani kell, mikor felvesszük őket. Hiszen a pici agya még képlékeny, és kisebb helyet foglal el a koponyán belül. Egy-egy rázásnál az agy a koponyafalnak ütődik, bevérezhet, ami életveszélyes állapotot idézhet elő. Ha tehetetlenségünkben, dühödben megrázzuk a csecsemőt, a hirtelen mozdulat hatására az egész agya elmozdul a helyéről és nekiütődik a koponya kemény belső felszínének. Az agy körüli erek elszakadhatnak, komoly vérzések keletkezhetnek, amelyek a zárt koponyán belül nyomást gyakorolnak az agyállományra.

Mi tulajdonképpen a megrázott csecsemő szindróma?

Általában arról van szó, hogy a kisbaba nagyon sír, emiatt a szülő, vagy az, aki éppen vigyáz rá, elveszíti a türelmét, felkapja és durván megrázza. Továbbá akkor is ez fordulhat elő, ha megszólal a légzésfigyelő, s a szülő ijedtében felkapja a gyermeket a kiságyból és elkezdi rázni, hogy légzésre bírja.

Azonban jó tudni, hogy némely játék is ugyanezt a hatást válthatja ki. Sok baba szereti, ha a szülők felfelé dobálják őket, majd elkapják. A szülők mindezt elragadtatva nézik, hiszen a baba nagyokat kacag. De a pici fejében, koponyáján belül ugyanazon folyamatok zajlanak le, mint ha megráznánk erősen!!!!!

Mivel a babák feje a testükhöz képest nagy és nehéz, a nyaki izmaik pedig még nem elég erősek, a gyermek feje rendkívül erősen, gyakorlatilag csillapítatlanul előre-hátra leng, az agya pedig a koponyán belül nekiütődik a csontnak. Ennek az a következménye, hogy a koponyán belül vérzés alakul ki, illetve az agy állományában súlyos károsodások jönnek létre. Úgy kell elképzelni, mintha egy felnőttnél egy frontális ütközéses karambol történne.

Mindezek a csecsemő súlyos, maradandó károsodásához, idegrendszeri sérüléséhez - például mozgási, illetve szellemi fejlődésének elmaradásához, bénuláshoz, a vakságig terjedő látásromláshoz - vezethetnek.

Elszakadhat az agyhártya, sérülnek az erek, bevérzések keletkeznek, agyödéma alakulhat ki, leállhat a légzés-és szívműködés, idegrendszeri károsodás jöhet létre. A megrázott csecsemő szindróma egyetlen külső jele általában a koponyában megnövekedett nyomás miatt feszülő kutacs. Mindezekhez egyéb tünetek is társulhatnak: hányás, letargia, kevés mozgás, riadt tekintet, nyugtalanság, sírás.

Legtöbbször kezdetben nincsenek drámai tünetek: a gyermek letargiássá, aluszékonnyá válik, esetleg hány, görcsöl, majd fokozatosan egyre súlyosabb tudatzavar, majd kóma alakul ki, a csecsemő kutacsa elődomborodik, feszül. Ilyenkor már életveszélyes állapotban van, és sajnos általában csak ekkor szokták orvoshoz vinni.

Nagyon jellemző - az esetek 80 százalékában -, hogy a szemfenéken is vérzést talál a szemészeti vizsgálat. Az MR- és a szemészeti vizsgálat alapján már 100 százalékos biztonsággal fel lehet állítani ezt a súlyos diagnózist annak ellenére, hogy a gyerekeken általában semmilyen külsérelmi nyom nincs.

Legfontosabb a megelőzés, hiszen általában a szülők nem is sejtik, milyen súlyos sérüléseket okozhatnak a csecsemő durva megrázásával! Ha a kétségbeesetten síró baba a rázásra abbahagyja a sírást, akkor baj van, ez annak a tünete, hogy sérülés történt a koponyán belül. Viszont, ha már megtörtént a baj, akkor legalább azonnal kórházba kell vinni őt, és elmondani, mi történt, mert ha időben megkapja az ilyenkor szükséges orvosi ellátást, az életmentő lehet, illetve a későbbi károsodás is megelőzhető vagy csökkenthető vele.

Kedves Édesanya!

Ha úgy érzed, hogy nem bírod tovább, mindjárt kiborulsz, mert kialvatlan, fáradt és türelmetlen vagy, inkább menj el a gyermek közeléből és kérj segítséget a párodtól, nagyszülőtől, ha van lehetőséged. Ha van otthon valaki, add át neki a gyermeket, és menj el sétálni egyet!

DE SOSE RÁZD A KISBABÁDAT!